Bettingklubben
Speltips

Analys: Blir Premier League 16/17 en historisk säsong?

Hur står sig Chelsea och Tottenham mot föregående PL-mästare?

Chelsea leder för tillfället Premier League före Tottenham Hotspur med 81 poäng mot Tottenhams 77 poäng. Det återstår 4 matcher för båda lagen och maximala 12 poäng kan spelas in. Utan att veta vem som kommer att vinna ligan så tänkte vi kolla lite på förutsättningarna och hur väl dagens mästare och uppstickare står sig mot andra i Premier League-historien.

Chelsea ligger för tillfället på sina 81 poäng och det gör man genom 26 vinster, 3 kryss och 5 förluster. Man innehar också en målskillnad på 72 gjorda mål och 29 insläppta. Man har nu 12 återstående poäng att spela om och man behöver ta 9 poäng utav dessa för att kunna kalla sig mästare (förutsatt att Tottenham tar full pott). Det skulle innebära att man landar på totalt 90 poäng och man kan maximalt få 93 poäng.

Hur står sig 93 poäng mot föregående års mästare?

Som vi kan se på grafen nedan så skulle 93 poäng innebär att man är Premier League-historiens näst bästa segrare. Men sen är det ju faktiskt så att man själva redan innehar den bästa Premier League-säsongen. Säsongen 04/05 tog dåvarande upplagan av Chelsea hela 95 poäng då man slog Arsenal med 12 poäng som slutade på 83 poäng på sin andraplats.

Vi kan också tillägga att Chelsea redan är upp i den poäng som Leicester vann ligan på förra året. Den säsong där det krävdes minst antal poäng var 96/97 där Manchester United vann med endast 75 inspelade poäng.

Tabell över Premier League-mästares totalpoäng

Drömscenariot är alltså att Chelsea placerar sig på en andraplats i PL-historien men om man tappar poäng i en enda match kommer man att halka bakom Manchester Uniteds säsong 93/94 med 92 inspelade poäng.

Chelseas kvarvarande schema är också överkomligt och ser ut enligt följande:

 • 8 Maj: Chelsea – Middlesbrough
 • 12 Maj: West Bromwich – Chelsea
 • 15 Maj: Chelsea – Watford
 • 21 Maj: Chelsea – Sunderland

Man möter alltså fyra klubbar som inte har så mycket att spela för samtidigt som man har hemmaplansfördel i tre utav matcherna. Om man bara orkar att hålla i kvaliteten som man haft hela säsongen är det inte alls omöjligt att man når upp i totalt 93 poäng.

Blir Tottenham historiens biggest loser?

Ja, så pass bra har man faktiskt spelat att man skulle kunna tangera Manchester Uniteds säsong 11/12 och landa på hela 89 poäng men ändå sluta på en andraplats. Man ligger för tillfället på 77 poäng med resultatraden 23 vinster, 8 kryss och 3 förluster. Man har alltså färre förluster än Chelsea men man har inte riktigt kunna avgöra vissa av de tighta matcherna.

Man har målskillnaden 71 gjorda mål och 22 insläppta och skulle man tappa poäng i en kvarvarande match så ryker även andraplatsen på listan då Manchester Uniteds säsong 94/95 innehöll 88 inspelade poäng.

Tabell över Premier League-uppstickares totalpoäng

För att kunna gå rent i de kvarvarande fyra matcherna behöver man tampas med lite bättre motstånd även om man på ett övertygande sätt krigade ner Arsenal i helgens omgång med 2-0.

Tottenhams kvarvarande matcher är:

 • 5 Maj: West Ham – Tottenham
 • 14 Maj: Tottenham – Manchester United
 • 18 Maj: Leicester – Tottenham
 • 21 Maj: Hull – Tottenham

Tre bortamatcher och en hemmamatch mot ett Manchester United som i skrivande stund har 25 matcher i Premier League utan förlust. Man ska också i sista omgången fightas med ett pånyttfött Hull som antagligen kommer att kriga för sin överlevnad i Premier League.

Hur många andra säsonger hade Tottenham vunnit på 89 poäng?

Det är faktiskt en intressant frågeställning att ställa sig: Hur många säsonger hade Tottenham istället stått som mästare vid 89 inspelade poäng?

Säsonger med 89 eller fler inspelade poäng:

 • 93/94 – Manchester United – 92 poäng
 • 93/95 – Blackburn – 89 poäng (Tottenham har just nu bättre målskillnad än Blackburn hade då)
 • 99/00 – Manchester United – 91 poäng
 • 03/04 – Arsenal – 90 poäng
 • 04/05 – Chelsea – 95 poäng
 • 05/06 – Chelsea – 91 poäng
 • 06/07 – Manchester United – 89 poäng (Tottenham – just nu sämre målskillnad)
 • 08/09 – Manchester United – 90 poäng
 • 11/12 – Manchester City – 89 poäng (Tottenham – just nu sämre målskillnad)
 • 12/13 – Manchester United – 89 poäng (Tottenham – just nu bättre målskillnad)

Om man räknar in målskillnaden så skulle Tottenham alltså antagligen ha vunnit ligan alla år utom åtta på totalt 89 poäng. I Premier Leagues 25-åriga historia innebär det i runda slängar två tredjedelar av alla säsonger hade vunnits på 89 poäng med Tottenhams målskillnad.

Det hade så klart varit lite salt i såren för Tottenham att tangera United som PL-historiens ”Biggest Loser” men de får försöka se det positiva i att man aldrig tidigare placerat sig som tvåa i Premier League, något man kommer att göra i år.

Samt skulle man ha en liknande säsong även nästa år när vi går in i Maj månad kommer man så klart att vara med där uppe i titelracet igen. Tredje gången gillt?

All statistik är hämtad från Premier Leagues officiella hemsida/arkiv.

www.bettingklubben.se/speltips

Bettingklubben

Bettingklubben.se levererar de bästa spelen på fotboll – Premier League, The Championship, Allsvenskan m.m. Vi spelar alltid på de bets som vi presenterar vilket betyder att vi vinner pengar om du vinner pengar! Glöm inte att rygga våra spel!

%d bloggare gillar detta: